Prima pagină

Activitatea CPE NATO

 

Romanian CPE logo

Începand cu 1 ianuarie 2013,  România a preluat mandatul de țară - Ambasadă Punct de Contact  NATO (CPE) în Georgia. În adoptarea acestei decizii un rol important l-a avut atât contribuţia României la dezvoltarea relaţiilor cu partenerii, în cadrul NATO, cât şi nivelul deosebit al relațiilor bilaterale. O ceremonie oficială dedicată preluării mandatului de către Ambasada României în Georgia a fost organizată la Tibilisi în 30 ianuarie 2013, context ȋn care oficiali NATO şi georgieni au mulţumit Bucureştiului pentru rolul asumat.

În această calitate, România va continua să sprijine eforturile Georgiei de integrare euro-atlantică, cooperând cu autorităţile georgiene şi cu alte state membre ale Noului Grup de Prieteni ai Georgiei, în spiritul Deciziei Summitului de la Bucureşti în vederea consolidării progreselor deja înregistrate şi fructifcăriii rezultatelor  cooperării practice dintre NATO şi Georgia.

Cooperarea României cu oficialii georgieni şi cu instituţíile statului are ca scop creşterea nivelului de cunoaştere a opiniei publice din Georgia privind substanța relaţiilor NATO-Georgia, importanța reformele democratice întreprinse, prevâzute în ANP, şi aprecierea Aliaților  pentru contribuția remarcabilă la operațiunile NATO din Afganistan. O importanță particulară o deține rata ridicată a sprijinului public pentru intergrarea euro-atlantică precum şi existenţa în Georgia a unei societăți civile bine informată şi motivată. Prezervarea acestei realități va constitui un obiectiv al acțiunilor României întreprinse în cadrul mandatului CPE.  Ambasada României în Georgia va continua să contribuie la coerenţa activităţilor de diplomaţie publică organizate în cooperare cu Biroul de Legătură NATO la Tibilisi, Divizia NATO pentru Diplomaţie Publică şi cu reprezentanţii societății civile pe subiecte de interes comun pentru Georgia şi NATO.

 

În cadrul celui de-al doilea mandat CPE NATO (2015-2016), ambasada României a continuat să sprijine activităţi de informare a populaţiei georgiene privind NATO şi relaţia NATO-Georgia, după cum urmează:

 

  • Conferinţă „Georgia între summiturile NATO din Wales şi Varşovia” (27 octombrie 2015)

Acţiunea a fost organizată de Fundaţia georgiană de studii strategice şi internaţionale (GFSIS) şi Consiliul Atlantic din Georgia, cu sprijinul financiar al Ambasadei României în Georgia, în calitate de CPE NATO şi în cooperare cu Oficiul de Legătură NATO din Tbilisi. Au susţinut alocuţiuni secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE român şi ministrul adjunct al Apărării din Lituania, precum şi adjuncţii miniştrilor Apărării, Integrării Europene şi Euro-atlantice, şeful Oficiului de Legătură NATO ş.a. Au participat cica 70 persoane, reprezentând MAE georgian şi alte instituţii de stat, foşti oficiali şi lideri ONG şi reprezentanţi ai corpului diplomatic local şi mediului academic. 

 

  • Proiect de Informare a comunităţii armene din oraşul Akhalkalaki

 Ambasada României la Tbilisi a sprijinit financiar derularea în lunile decembrie 2014 - ianuarie 2015 a două proiecte pentru informarea comunităţilor azerbaijană şi armeană din această ţară, pe tematica NATO. Proiectele au fost realizate de Centrul de Tineret din oraşul Marneuli şi respectiv de Centrul de Informare din oraşul Akhalkalaki. Proiectul realizat de Centrul de Informare din oraşul Akhalkalaki, având ca titlu generic “European and Euro-Atlantic Integration of Georgia”, s-a adresat comunităţii armene din oraşele Akhalţihe şi Akhalkalaki şi s-a bucurat de apreciarea participanţilor, precum şi de atenţia mass media locale.

 

  • Proiect de Informare a comunităţii azerbaijene din regiunea Kvemo-Kartli

Proiectul implementat în decembrie 2014-ianuarie 2015 de Centrul de Tineret din oraşul Marneuli s-a încheiat cu premierea celor mai activi participanţi şi a tinerilor clasaţi pe primele locuri ale unei competiţii interşcolare de dezbateri, organizată în regiunea Kvemo-Kartli. La evenimentul de premiere, care a avut loc la 14 ianuarie 2015, au participat şi au rostit alocuţiuni reprezentantul ambasadei, şeful Administraţiei Municipiului Marneuli, reprezentantul guvernului în regiunea Kvemo-Kartli, şefa departamentului coordonare a integrării euro-atlantice din cadrul oficiului ministrului de stat al Georgiei pentru integrare, directoarea adjunctă a Centrului de informare privind UE şi NATO şi directorul Centrului de Tineret din oraşul Marneuli.

 

Scholarships offered by the Romanian State to foreign citizens through the MFA

17.12.2019

The scholarship program offered by the Romanian state, through the Ministry of Foreign Affairs, to foreign citizens, based on G.D. 288/1993, for the academic year 2019 - 2020 METHODOLOGY …

Actualizări privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor, pe fondul menținerii pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic

28.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii[1] (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de…

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE

15.10.2019

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE ALEGERILE PENTRU PREȘEDINTELE ROMÂNIEI DIN ANUL 2019 Stimate alegător, Alegerile prezidențiale din anul…
  • CPE Logo
  • 10 years in NATO!
  • Romanian Turism