Georgia

Condiţii de călătorie

Alerte de călătorie - ultima actualizare: 18.12.2017

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români sunt exceptaţi de la obligativitatea obţinerii vizei pentru intrarea pe teritoriul Georgiei, pentru o perioadă maximă de 1 an.

Cetăţenilor români li se permite intrarea în Georgia atât în baza unui document de călătorie (paşaport), cât şi în baza cărţii de identitate.

Pentru cetăţenii români care doresc să studieze sau să muncească în Georgia, este necesară obţinerea  vizei de lungă durată (tip D) de la ambasada acestui stat din România. După sosirea pe terioriul georgian, în baza vizei tip D li se vor elibera premise temporare de şedere, de către Ministerul Justiţiei.

În cazul în care familiile de români doresc să aplice pentru permise de ședere pe teritoriul georgian este necesară apostilarea în România a copiilor certificatelor de căsătorie. De asemenea, dacă au copii cu vârsta mai mică de 18 ani pentru care doresc să aplice pentru permise de ședere în Georgia, este necesară efectuarea de copii legalizate ale certificatelor de naștere ale minorilor și apostilarea acestora în România.

Situaţia internă din Georgia este stabiliă, nefiind înregistrate mişcări de protest sau acţiuni publice cu caracter violent. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite locurile aglomerate şi discuţiile în contradictoriu cu diverse persoane şi să acorde o atenţie sporită securităţii personale.

Cetăţenii români care se deplasează în Georgia sunt sfătuiţi să evite, în continuare, deplasările în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud şi în zonele aflate în proximitatea acestora, ca urmare a menţinerii stării de insecuritate din aceste regiuni.
Intrarea pe teritoriul celor două  regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, fără aprobarea autorităţilor de la Tbilisi, este considerată infracţiune în conformitate cu  legislaţia georgiană privind teritoriile ocupate. Linia administrativă de demarcaţie dintre Georgia şi regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud este închisă, nefiind permisă traversarea acesteia. Recomandăm cetăţenilor români, care se deplasează în Georgia să consulte periodic "Condiţiile de călătorie" pe pagina web a MAE sau rubrica “Alerte de călătorie”.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Georgia sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Georgia (imediat după sosire) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc (ex: regiunea Abhazia, regiunea Tskhinvali/Osetia de Sud) că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunii diplomatice în astfel de zone sunt inexistente, autorităţile de-facto de la Suhumi, respectiv Tskhinvali nepermiţând accesul diplomaţilor români pe teritoriile celor două regiuni separatiste.

Alte recomandări
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi;
• Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
• Să evite circulaţia pe timp de noapte.
• În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
• Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
• Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
• Pentru orice fel de informaţie, sprijin sau asistenţă, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze autorităţilor de poliţie georgiene care sunt prezente în toate zonele ţării.
• Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale oferite de:

Scholarships offered by the Romanian State to foreign citizens through the MFA

17.12.2019

The scholarship program offered by the Romanian state, through the Ministry of Foreign Affairs, to foreign citizens, based on G.D. 288/1993, for the academic year 2019 - 2020 METHODOLOGY …

Actualizări privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor, pe fondul menținerii pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic

28.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii[1] (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de…

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE

15.10.2019

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE ALEGERILE PENTRU PREȘEDINTELE ROMÂNIEI DIN ANUL 2019 Stimate alegător, Alegerile prezidențiale din anul…
  • CPE Logo
  • 10 years in NATO!
  • Romanian Turism